НОВИЙ COVID-ПРОТОКОЛ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

Міністерством охорони здоров’я затверджений новий перелік протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19).
Відповіднупостановупідписано головним державним санітарним лікарем Віктором Ляшко.
Згідно з документом, відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на засновників та керівників закладу освіти, які мають забезпечити щоденний контроль за виконанням заходів, проведення відповідної роз'яснювальної роботи, розробку алгоритмів дій на випадок надзвичайної ситуації, недопущення до роботи персоналу, який потребує самоізоляції тощо.
Допуск до роботи персоналу закладів освіти здійснюватиметься за умови використання засобів індивідуального захисту та після проведення термометрії безконтактним термометром.
У МОЗ наголошують, що усі працівники закладу мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. При цьому, засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у т.ч. на 1 робочу зміну - безпосередньо на робочому місці працівника.
Також у закладах освіти мають бути розроблені маршрути руху здобувачів освіти та складений графік, за яким відбувається допуск учнів та студентів до закладу.
Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обов'язковим.
Для учнів 1-4 класів вхід та пересування приміщеннями закладу освіти буде дозволено без використання захисної маски або респіратора.
У регіонах, що відносяться до «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки, педагогам в процесі викладання навчальної дисципліни рекомендовановикористовувати захисні щитки.
Пересування здобувачів освіти між навчальними кабінетами, аудиторіями повинно бути мінімізованим, зокрема, шляхом проведення занять впродовж дня для одного і того ж класу (групи) в одній і тій самій аудиторії, застосування модульного підходу до організації вивчення дисциплін тощо.
У розкладі занять необхідно передбачити можливість визначення різного часу початку та закінчення занять (перерв) для різних класів та груп.
За можливості, школи мають забезпечити проведення занять з окремих предметів на відкритому повітрі.
У разі підтвердження випадку коронавірусної хвороби СОVID-19 в одного з учнів або студентів, всі інші учні (студенти) відповідної групи визнаються такими, що потребують самоізоляції, та повинні вживати заходів, передбачених галузевими стандартами в сфері охорони здоров'я.
Відтепер основним заходом гігієни рук в умовах закладу освіти стане миття рук з милом. Використання антисептиків, за визначенням МОЗ, буде доцільне лише в тому випадку, коли відсутній доступ до проточної води з милом.
Після проведення занять у кінці робочого дня необхідно проводити очищення і дезінфекцію поверхонь, в тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил, тощо.
Після кожного навчального заняття педагогічні працівники мають проводити провітрювання впродовж не менше 10 хвилин. При провітрюванні слід забезпечити безпеку дітей шляхом встановлення замків та фізичних обмежувачів на вікна.
Також постановою головного державного санітарного лікаря визначені окремі вимоги до організації харчування, транспорту, який перевозить дітей до закладу освіти та вимоги до поводження з використаними засобами індивідуального захисту.
Попередня постанова МОЗ від 30 липня 2020 року№ 42«Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)» визнана такою, що втратила чинність.
ПРОТИЕПІДЕМІЧНІ ЗАХОДИ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ
Кiлькiсть переглядiв: 142